nie tyle o polityce co o zwykłej agresji??

Rozmowy o szarej a może i pięknej codzienności oraz o problemach i wyzwaniach z nią związanymi.

nie tyle o polityce co o zwykłej agresji??

Postprzez esperanza » Wt cze 22, 2010 12:35 am

Witam wszystkich,

Jak każdy ostatnio zauważył wiele spraw medialnych zeszło na drugi plan przez wybory.
Pomijając politykę, bo to temat rzeka, zawsze prowadzący do kłótni itd. chciałabym zapytać się o Wasze zdanie w pewnej sprawie.

Tuż po wyborach na jednym z popularnych portali (chyba interia) ukazano galerię zdjęć z politykami i ich rodzinami głosującymi. Nie dziwi - fotoreporteży za nimi non stop latają.
Kilka zdjęć przedstawia J.Kaczyńskiego, Martę Kaczyńską, jej męża i dzieci.
Forumowicze, trolle, ludzie pałający agresją i przypuszczający atak na każdym możliwym forum czepiają się o sam fakt uczestnictwa Marty w kampanii, jej opiekę nad dziećmi itp.
Jeden komentarz zdenerwował mnie najbardziej.
Marcie Kaczyńskiej zarzucono, że na zdjęciu jest w białym żakiecie. Zarzut mocny.
Ktoś w obronie napisał, że żałobę nosi się przede wszystkim w sercu! Oczywiście poparłam ową forumowiczkę.
Dodałam jeszcze, że współczuję ludziom, którzy już nie raz udowodnili, iż oceniają człowieka po wyglądzie, a strój jest dla nich najważniejszy.
Po pierwsze oprócz białego żakietu M.Kaczyńska ma na tym zdjęciu czarną sukienkę!
Po drugie nawet gdyby była ubrana cała na biało, mnie by to nie uderzyło.
Oczywiście na pogrzeb nie zakłada się bieli, na śłub czerni. To takie proste zasady dotyczące UROCZYSTOŚCI.
Nie przypisywałabym też tak ogromnej wagi do samych kolorów, bo nie we wszystkich kulturach czarny jest żałobnym.
Czy Wy uważacie, że to jakaś gafa/błąd/złe postępowanie, że tak się ubrała???

Na swoim przykładzie podam, iż 2 lata temu moja rodzina miała żałobę. Przez jakiś czas chodziliśmy na czarno. Potem zaproszono nas na ślub. Odmówiliśmy. Według mnie jeśli ktoś ma iść na wesele w czerni i zasmucać/pogarszać atmosferę innym to przesada (przypomniały mi się sceny z "Noce i dnie"). Powinno się wtedy zostać w domu! Proste! A jeśli ktoś się czuje na siłach do zabawy to już jego indywidualna sprawa.

Czy to, że M.Kaczyńska założyła taką, a nie inną bluzkę zmienia fakt tragicznej śmierci jej rodziców? - NIE!
Czy obraża to kogoś?

Moim zdaniem wyglądała dobrze, adekwatnie do sytuacji i bardzo mi się podoba jej zachowanie.
Uważam, że jest szczera.

Co sądzicie???
"wierzyć - to znaczy nawet się nie pytać jak długo jeszcze mamy iść po ciemku..."
ks. J.Twardowski
esperanza

Re: nie tyle o polityce co o zwykłej agresji??

Postprzez duszek » Wt cze 22, 2010 1:10 am

Znalazłem to zdjęcie i komentarze pod nim. Rzeczywiście według mnie córka Lecha Kaczyńskiego według mnie nie ubrała się jakoś niestosownie. I aż żal czytać niektóre komentarze. Poziom ich jest straszny i mierny. Ale cóż, taką teraz mamy inteligencję.
Душе настало пробужденье:
И вот опять явилась ты,
Как мимолетное виденье,
Как гений чистой красоты.
duszek

Re: nie tyle o polityce co o zwykłej agresji??

Postprzez BaRt » Wt cze 22, 2010 5:24 pm

Osobiście uważam, że to kwestia całkowicie nie warta uwagi. Nie widzę nic zdrożnego w sposobie ubrania się jej - widziałem w wieczorze wyborczym spot - bo głosowała razem z Jarkiem.
Takie kwestie to żer dla tabloidów i ludzi którzy dają się w takie kwestie wciągać.
Ale doceniam Twoje zabranie głosu tam i właściwe przedstawienie sprawy.

duszek napisał(a):Znalazłem to zdjęcie i komentarze pod nim. Rzeczywiście według mnie córka Lecha Kaczyńskiego według mnie nie ubrała się jakoś niestosownie. I aż żal czytać niektóre komentarze. Poziom ich jest straszny i mierny. Ale cóż, taką teraz mamy inteligencję.

Duszek, te komentarze to raczej nie jest głos inteligencji ;)
I ja wiem, tylu czeka też kiedy na spragnioną ziemię spadnie życiodajny deszcz...
BaRt
Site Admin

Powrót do w codziennym zabieganiu